Klimaat stresstest Hoogeveen met CityFlood

De resultaten van de KNMI’14 klimaatscenario’s tonen aan dat Nederland rekening moeten gaan houden met nog meer hevige neerslag in korte periode. De gevolgen van hevige buien zijn nu al zichtbaar in de openbare ruimte. Water-op-straat en waterhinder leiden steeds vaker tot discussies tussen ontwerpers, rioleurs, bestuurders en burgers. Maar hoe kunt u de effecten van maatregelen of ingrepen in de openbare ruimte bepalen? En wat zijn de kwetsbare gebieden van uw stad? CityFlood biedt dit inzicht.

Het CityFlood model maakt het mogelijk om een werkelijk gevallen hevige bui, waar dan ook in Nederland, na te bootsen op elke willekeurige andere locatie. Met deze ‘stresstest’ heeft u in één oogopslag inzichtelijk waar de kwetsbare plekken in de openbare ruimte zich bevinden. Het biedt de mogelijkheid om de effecten van maatregelen of ingrepen in de openbare ruimte te bepalen. Hiermee heeft u een online “praatkaart” in handen om met bijvoorbeeld collega’s, bestuurders of het waterschap de mogelijke risico’s en/of oplossingen te bespreken.

CityFlood is een nieuwe stedelijke aanpak gebaseerd op gedetailleerde informatie en hoge resolutie modellering. Het model is op te bouwen met gegevens die vrijwel elke gemeente eenvoudig voorhanden heeft, zoals het AHN2, een rioleringsmodel en een landgebruikskaart. De kracht van de aanpak is het in beeld brengen van de interactie tussen bovengrond (openbare ruimte) en ondergrond (riolering).

Het model bootst online in een virtuele maquette de stroming van het water na om te laten zien wat er kan gebeuren bij een bepaalde bui. Zo is te zien welk deel van de neerslag via de straatkolken in het riool loopt, welk deel infiltreert en welk deel over het oppervlak afstroomt. De uitkomsten van het model worden in een online animatie weergegeven. Hierbij kan de gebruiker per stap van 5 minuten op een kaart bekijken wat er met de gevallen neerslag gebeurt.