Neerslagverloop en droogte in juni

Published on 4 juli 2017 by Leanne Reichard

Normaal gesproken valt in de maand juni gemiddeld 68 mm neerslag. In de Bilt is afgelopen maand 57 mm gevallen; dat is redelijk dicht bij het gemiddelde. In Limburg en Brabant is het echter droog geweest met neerslagtotalen van 20 tot 40 mm. Die weinige neerslag viel vooral aan het begin van de maand.

Het jaar 2017 verloopt tot nu toe droog . In Brabant en Limburg zijn de neerslagtekorten opgelopen naar 150 tot 200 mm. Waterschap Limburg nam in juni maatregelen tegen de droogte. Er werden stuwen opgezet om water in beken en in de grond vast te houden. Ook mocht er, net als bij Waterschap Aa en Maas, niet meer worden beregend.

Zeer droog tot extreem droog

Dat het eind juni nog steeds droog was, is ook te zien aan de neerslagsom over de maanden april, mei en juni. Vergeleken met de gemiddelde neerslagsom in dezelfde periode, vanaf 1961 tot nu, was het eind juni zeer droog in het westen van het land en zelfs extreem droog in het zuiden en oosten.

Fig. 1. Standardised Precipitation Index (SPI) in HydroNET over april, mei en juni 2017.

 

Het KNMI publiceerde op 16 juni 2017 een achtergrondartikel over de grote droogte in Zuid en West Europa. In het artikel is een grafiek van de HydroNET Control Room te zien van de Brabantse Waterschappen. In die grafiek wordt de actuele grondwaterstand vergeleken met langjarige statistiek. Hieruit blijkt dat de grondwaterstanden door de aanhoudende droogte in juni erg laag zijn voor de tijd van het jaar.

Wolkbreuk

Hevig onweer zorgde donderdag 22 juni op veel plaatsen voor wateroverlast, zoals in Amsterdam. Sommige plaatsen in het westen van Nederland kregen te maken met een wolkbreuk. In zo’n situatie valt er meer dan 10 mm regen in 5 min., of meer dan 25 mm regen in een uur. (KNMI waarschuwingen regen). Deze buien waren met de HydroNET neerslagradar informatie goed waarneembaar (Fig. 2).

Fig. 2. Vijf-minuten opname van de hevige neerslag rond Amsterdam op 22 juni om 17:00 uur.

 

Wateroverlast in het noorden van Nederland

Fikse regenbuien zorgden woensdag 28 juni 2017 voor wateroverlast in het noorden van Nederland. Met name in en rond Drachten stonden straten en wegen blank. Er viel lokaal in één dag een hoeveelheid neerslag die normaal in een hele maand valt. De HydroNET neerslagradar informatie laat het pad van de buien (van zuid naar noord) goed zien. Ook is goed te zien dat de verdeling van de neerslag over het land heel ongelijk is.

Fig. 3. Neerslagsom per gemeente op 28 juni 2017.

 

Hoewel de hevige buien van eind juni lokaal tot wateroverlast hebben geleid, maakten ze op veel plaatsen geen einde aan de droogte. Daar zou veel meer neerslag voor nodig zijn.