HydroNET Water Control Room Zuid-Afrika genomineerd voor Partners voor Water Award

Published on 27 maart 2017 by Leanne Reichard

Ons Partners voor Water demonstratieproject ‘Demonstration of the HydroNET Water Control Room for South Africa’ is genomineerd voor de Partners voor Water Award. De award gaat naar het meest inspirerende project dat (deels) door ondersteuning van Partners voor Water (PvW) tot stand kwam.

HydroNET Water Control Room Zuid-Afrika

Zuid-Afrika kent grote uitdagingen op het gebied van water. De verwachting is dat de vraag naar water het aanbod zal overschrijden tussen 2025 en 2030. Het wordt steeds belangrijker om de kleine hoeveelheid water die nog beschikbaar is, zo efficient mogelijk te gebruiken.

Met financiële ondersteuning van Partners voor Water is samen met Waterschap Drents Overijsselse Delta, Universiteit Twente, eLEAF, KNMI, Winejob, en de South African Weather Service en de Inkomati-Usuthu Catchment Management Agency (IUCMA) een demonstratieproject opgezet. De doelstellingen zijn gerealiseerd en als direct resultaat van dit project zijn al diverse commerciële kansen gecreëerd.

Dankzij de subsidie van partners voor water konden wij een bijdrage leveren aan het verminderen van de waterproblematiek door het ontwerpen en ontwikkelen van slimme HydroNET applicaties in de HydroNET Water Control Room.

Betere en makkelijk beschikbare neerslaginformatie

Eén van de belangrijkste uitkomsten van het project is dat de samenwerking tussen HydroLogic, het KNMI en de South African Weather Service (SAWS) heeft geleid tot een significante verbetering van het neerslagproduct. Deze verbeterde neerslaginformatie is voor Zuid-Afrika van groot belang voor de sectoren water, energie, agro en transport. SAWS maakt nu gebruik van HydroNET om de verbeterde neerslaginformatie te ontsluiten.

De juiste hoeveelheid water van de goede kwaliteit

Een ander belangrijk resultaat is een water control room voor de Inkomati-Usuthu Catchment Management Agency (IUCMA). De Incomati is een grensoverschrijdend catchment waarin wordt samengewerkt met Swaziland en Mozambique. De IUCMA moet voldoen aan internationale afspraken die gemaakt zijn ten aanzien van waterkwaliteit en waterkwantiteit. Daarnaast moeten ook de eigen stakeholders in het gebied voorzien worden van voldoende water van de juiste kwaliteit.

Dankzij de HydroNET Water Control Room is het voor de IUCMA makkelijker om de verschillende belangen af te wegen en het beschikbare water zo optimaal mogelijk te verdelen. Zo heeft het consortium een WaterAuditing applicatie ontwikkeld waarmee de IUCMA het watergebruik van boeren via satellieten kan monitoren. Hiermee wordt waterverspilling tegen gegaan.

Waterproof 2017

Een vakjury koos eerder drie genomineerden uit de tientallen projecten die in de afgelopen zes jaar met steun van Partners voor Water 3 (2010-2015) de stap naar het buitenland zetten. De jury keek onder meer naar:

Samen met de Klimaat Effect Atlas Bangladesh en het Enhancing Food Security through hydro-powered pumps Indonesië project zijn we op donderdag 13 april tijdens Waterproof 2017 in de race voor het winnen van de Partners voor Water Award.  De award wordt voor de derde keer uitgereikt.