HydroLogic tekent meerjarencontract met alle Zuid-Afrikaanse waterschappen voor een duurzame droogte aanpak

Published on 15 maart 2019 by Leanne Reichard

Het Zuid-Afrikaanse ‘Department of Water and Sanitation’ (DWS) heeft HydroLogic, eLEAF en de Zuid-Afrikaanse weerdienst SAWS opdracht gegeven voor de implementatie van de HydroNET Water Control Room voor alle Zuid-Afrikaanse waterschappen om droogte duurzaam aan te pakken. Tijdens een feestelijke samenkomst in Pretoria is het project officieel van start gegaan in bijzijn van Han Peters, Nederlandse ambassadeur in Zuid-Afrika, en de voorzitter en directeur van DWS.

Voorkomen van ‘Day Zero’

Met het ondertekenen van het contract krijgen alle Zuid-Afrikaanse waterschappen toegang tot de weer- en waterinformatie die zij nodig hebben om wateruitdagingen duurzaam aan te pakken. HydroNET helpt bij het inzichtelijk maken van de waterkwaliteit en de waterbeschikbaarheid en biedt tools om het water optimaal te verdelen tijdens droogte. Op deze manier wil Zuid-Afrika de kans op een ‘Day Zero’, de dag waarop er geen water meer uit de kraan komt, minimaliseren.

Elke druppel water telt

Zuid-Afrika kampt met een blijvende dreiging van een tekort aan water. Om de kleine hoeveelheid water die nog beschikbaar is zo efficiënt mogelijk te benutten hebben de Zuid-Afrikaanse waterbeheerders toegang nodig tot historische, actuele en verwachte water- en weerinformatie. HydroNET is een online beslissingsondersteunend systeem dat weer- en watergegevens combineert met modellen en kennis, om vervolgens gepersonaliseerde overzichten, prognoses en waarschuwingen te geven die zijn afgestemd op de behoeften van de waterbeheerder en andere stakeholders. Op basis van deze informatie kunnen zij het beschikbare water optimaal verdelen.

In 2017 kreeg HydroLogic de ‘Partners voor Water Award’ voor het demonstratieproject ‘HydroNET Water Control Room Zuid-Afrika’. Binnen het demonstratieproject werd HydroNET in samenwerking met het Inkomati-Usuthu Waterschap op maat gemaakt voor de Zuid-Afrikaanse situatie. Door dit succesvolle project heeft DWS nu besloten om de HydroNET Water Control Room voor heel Zuid-Afrika te implementeren.  “Wij zijn trots dat we een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van waterproblemen in Zuid-Afrika”, aldus Leanne Reichard, Marktdirecteur bij HydroLogic. “Met de HydroNET Water Control Room bieden we waterbeheerders in Zuid-Afrika een praktijkoplossing voor kritieke situaties waarin elke druppel water telt.”

Samenwerking met Nederlandse waterschappen

Afgelopen week zijn meer dan 150 Zuid-Afrikaanse waterbeheerders getraind in het gebruik van HydroNET. Vanaf nu hebben zij toegang tot de noodzakelijke informatie en tools. Dankzij ondersteuning van het ‘G2G Kingfisher programma’, waren Nederlandse collega’s van Waterschap Limburg, Waterschap Vallei en Veluwe, Hoogheemraadschap van Rijnland, en Waterschap Brabantse Delta aanwezig bij de trainingen. Rutger van Ouwerkerk van Waterschap Brabantse Delta: “Het is mooi dat HydroNET een oplossing biedt voor waterbeheer in Nederland en in Zuid-Afrika. Door de trainingen van afgelopen week leren wij veel van de uitdagingen van het waterbeheer in Zuid-Afrika. Zo maken de waterschappen in Zuid-Afrika gebruik van een beregeningsmonitor waarmee ze op basis van satellietinformatie het geïrrigeerde watergebruik vergelijken met de vergunning die boeren hebben voor watergebruik. Iets wat we in Nederland goed zouden kunnen gebruiken voor het handhaven van beregeningsverboden.”

HydroNET training Zuid-Afrika

Ruim 150 Zuid-Afrikaanse waterbeheerders zijn getraind in het gebruik van HydroNET.

De implementatie van HydroNET in Zuid-Afrika wordt gefinancierd door het Department of Water and Sanitation (DWS). De ‘European Space Agency (ESA)’, de ‘South African Weather Service’, de ‘Inkomati Usuthu Catchment Management Agency’ en Nederlandse waterschappen zijn nauw betrokken bij de implementatie.