Extreme buien mei 2018 in beeld

Published on 5 juni 2018 by Leanne Reichard

Het kan u niet zijn ontgaan: de laatste dagen van mei trokken zware buien met extreme neerslag over Nederland. Dit veroorzaakte op veel plaatsen wateroverlast en schade. Maar hoe heftig waren de buien precies? Waar is de meeste neerslag gevallen? In dit blog vindt u een analyse van deze neerslag events en laten wij zien hoe u toegang kunt krijgen tot de best beschikbare neerslaginformatie uit HydroNET.

Vooral aan het einde van de maand veel neerslag

Onderstaande grafiek toont de gemiddelde neerslagsom in Nederland per dag in mei op basis van de gegevens van de HydroNET neerslagradar. Dit laat zien dat vooral aan het einde van de maand, op 29 mei en op 31 mei, veel neerslag is gevallen. Ondanks de zware buien bleef de totale gemiddelde neerslagsom in Nederland voor mei met 55 mm onder het langjarige KNMI-gemiddelde van 61 mm.

Gemiddelde neerslagsom per dag in Nederland – Mei 2018 (Bron: HydroNET)

 

Extreme buien en grote regionale verschillen

De kaart met de totale neerslagsom voor de maand mei laat zien dat de neerslag een erg buiig karakter had en dat er grote regionale verschillen zijn. Op de natste plaatsen viel meer dan 125 mm neerslag terwijl de maandsom op Vlieland en Terschelling onder de 30 mm bleef. Op 29 en 31 mei viel op een aantal plaatsen binnen enkele uren meer dan 60 mm neerslag wat lokaal voor wateroverlast en schade zorgde.

Neerslagsom mei 2018 (Bron: HydroNET)

 

29 Mei

Onderstaande animatie toont voor 29 mei het verloop van de buien (links) en de cumulatieve neerslaghoeveelheid per locatie (rechts). Hierop is te zien dat vanaf 15:00 s’ middags door het hele land buien ontstonden die in korte tijd voor zeer veel neerslag zorgden.

In totaal viel op 29 mei in 35 gemeenten gemiddeld (over het gehele gebied van de gemeente) meer dan 30 mm neerslag. De hoogste gemiddelde neerslagsommen werden gemeten in de volgende gemeenten:

  1. Lingewaard – 58 mm
  2. Steenbergen – 54 mm
  3. Ridderkerk – 51 mm

31 Mei

Ook 31 mei was een extreem natte dag. Vanaf 7:00 ’s ochtends ontstonden in het Zuidwesten buien die zorgden voor grote hoeveelheden neerslag. Later in de ochtend ontstonden ook in het midden en westen van het land onweersbuien. Tegen de avond trok trokken regengebieden over Friesland en Groningen. Hoewel de buien op deze dag minder heftig waren dan op 29 mei viel er lokaal toch meer dan 40 mm neerslag in een paar uur.

De hoogste gemiddelde neerslagsommen werden op 31 mei gemeten in de volgende gemeenten:

  1. Almelo – 44 mm
  2. Westland – 35 mm
  3. Twenterand – 34 mm

Wilt u meer weten over de neerslag in uw gebied?

HydroNET bevat over de best beschikbare neerslaginformatie per 5 minuten en per km2. Via deze link kunt u in HydroNET alvast de neerslagsom voor mei voor uw gemeente bekijken. Dit is de gemiddelde neerslag binnen uw gemeentegrens. Lokaal kan echter (veel) meer neerslag gevallen zijn.

Wilt u meer informatie over de herhalingstijd van een bepaalde bui, vergelijkingen met normbuien, hoge resolutie neerslagdata per 5 minuten of de gemiddelde neerslag voor uw gebied? Neem contact met ons op. Wij maken graag een detailrapportage voor u met de best beschikbare informatie die u bijvoorbeeld kunt inzetten in de communicatie met burgers, ter onderbouwing van schadeclaims en rapportages voor uw bestuur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bas Boterman van HydroLogic via 033-4753535 of via bas.boterman@hydrologic.com.