Extreme bui Asten in beeld met de HydroNET neerslagradar

Published on 30 mei 2017 by Leanne Reichard

Maandag 29 mei kondigde het KNMI voor het hele land code geel af vanwege onweersbuien, mogelijk met windstoten, hagel en veel regen in korte tijd.

De meest heftige bui van deze dag viel in de gemeente Asten en zorgde voor wateroverlast. Meerdere straten kwamen onder water te staan. (bron: Peelbelangonline)

Meer dan 25 mm neerslag in iets meer dan een half uur tijd

De HydroNET radar laat zien dat  in Asten lokaal in iets meer dan een half uur tijd meer dan 25 mm neerslag viel (neerslaggegevens op basis van de eerste correctie). De regenbui trok over de gemeente Asten tussen 17:25 uur en 18.00 uur (zie figuur 1)

Buien met een hoge neerslagintensiteit zoals de bui in Asten komen statistisch gezien minder dan één keer in de 10 jaar voor op dezelfde locatie.

HydroNET neerslaggegevens gemeente Asten van maandag 29 mei 2017

Figuur 1. HydroNET neerslaggegevens gemeente Asten van maandag 29 mei 2017

 

Radar essentieel voor het meten van lokale extreme buien

De HydroNET radar laat ook zien dat de neerslag zeer lokaal viel (zie figuur 2). Gemeten vanuit het centrum van Asten viel er 7 km verderop zelfs helemaal geen neerslag. Voor het meten van deze lokale extreme buien is het gebruik van radar essentieel. Dergelijke buien worden door neerslagstations vaak gemist omdat de afstand tussen de regenmeters te groot is.

HydroNET radar toont bui Asten maandag 29 mei 2017

Figuur 2. HydroNET radar toont de bui die viel boven Asten op maandag 29 mei 2017

 

Benieuwd naar de neerslaginformatie voor uw gemeente?

Al 130 gemeenten in Nederland maken gebruik van het HydroNET Neerslagpakket. Vraag nu een gratis proefabonnement aan voor één maand. Het verplicht u verder tot niets en u kunt een maand lang gebruikmaken van het complete HydroNET neerslagpakket voor gemeenten.

U kunt dit proefabonnement aanvragen door een e-mail te sturen aan Bas Boterman, Accountmanager HydroNET, bas.boterman@hydrologic.com.